Dakrenovatie

Er komt een tijd at uw dakbedekking zijn beste tijd heeft gehad, dan is het tijd om de dakbedekking te vervangen. Het dak is één van de meest kwetsbare gedeeltes van het huis. Stel daarom de dakrenovatie vooral niet te lang uit. Wordt door de ouderdom of ondeugdelijkheid van uw dakbedekking ongemerkt de dakconstructie aangetast, dan lopen de kosten veelal flink op. 

 

Ieder dak is anders waardoor de kosten voor een dakrenovatie flink uiteenlopen. Vraag bij ons daarom gratis en vrijblijvend een offerte aan om duidelijkheid te krijgen in de kosten. 

 

Wanneer een dakrenovatie?

Kleine gebreken aan het dak, zoals verschoven dakpannen op een hellend dak of scheurtjes in de dakbedekking op een plat dak, kunnen wanneer ze vroegtijdig worden gesignaleerd worden opgelost met een dakreparatie. Heeft uw dakbedekking echter zijn levensduur bereikt of betreft de schade een groot gedeelte van het dakoppervlak, dan zullen wij in overleg met u een dakrenovatie voorstellen.

 

Een renovatie kan inhouden dat uw dakbedekking gedeeltelijk of volledig wordt vervangen. Na de renovatie bent u weer voor jaren beschermd. Wanneer Bellis Pannenleggers een dakrenovatie aanraadt, doen wij dit niet zonder reden. Moet u straks namelijk ieder jaar een dakreparatie laten uitvoeren, dan zijn dit uiteindelijk alleen maar extra kosten bovenop de dakrenovatie die vroeg of laat toch moet plaatsvinden. Wacht u echt te lang met de dakrenovatie, dan kan het zelf zo zijn dat de dakconstructie ongemerkt aangetast wordt en een compleet nieuw dak (inclusief dakconstructie) nodig is.

 

Bespreek de dakrenovatie met ons

Voor iemand die niet dagelijks met daken werkt, is het vaak lastig om in te schatten welke optie het beste voor uw dak is: een dakreparatie, dakrenovatie of een nieuw dak. Geregeld komen wij vorsten in specie tegen op oude daken. Ook het repareren of vervangen van de vorsten wordt meegenomen in onze renovatie.

 

Graag komen wij bij u kijken om de staat van uw dakbedekking te bekijken en u een concreet prijsvoorstel te doen. Dit eerste gesprek is gratis en geheel vrijblijvend. Tijdens ons oriëntatiegesprek is het raadzaam om meteen al u vragen te stellen betreffende uw dak. Wilt u bijvoorbeeld tijdens de renovatie bijvoorbeeld ook dakramen of zonnepanelen geïnstalleerd hebben, dan kan dat meteen in de offerte worden meegenomen. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat u straks niet voor verrassingen komt te staan.

 

Vergunning voor een dakrenovatie

Voor enkel het vervangen van uw dakbedekking heeft u geen vergunning nodig, ook niet als u ervoor kiest om voor een ander materiaal te gaan. Kiest u er echter voor om wijzigingen aan te brengen aan uw dak, zoals het isoleren van uw dak, dan dient u wel een vergunning aan te vragen bij uw gemeente. In de basis geldt dat er een vergunning nodig is wanneer:

  • de draagconstructie van het dak wordt aangepast;
  • er een uitbreiding in de hoogte, breedte of dikte van de woning plaatsvindt.

Heeft u een monumentaal pand of beschermt dorpszicht dan is het uiteraard wel nodig om een vergunning aan te vragen voor uw dakrenovatie. Twijfelt u of bij u een vergunning nodig is, dan kunnen wij u adviseren en u eventueel helpen bij het raadplegen van uw gemeente. Houd er rekening mee dat het verstrekken van een vergunning vaak enkele weken in beslag neemt.

 

Subsidies voor dakrenovatie en isolatie

Bent u toch in contact met de gemeente over vergunningen, ga dan direct na of u aanspraak maakt op subsidies. Als bij u een dakrenovatie nodig is, dan is de kans groot dat u in een oude woning woont. Veel gemeentes geven subsidies voor duurzame maatregelen, zoals het vervangen van de dakbedekking en het isoleren van het dak. Controleer daarom altijd welke subsidies er in uw gemeente gelden, zo maakt u de investering weer een stukje aangenamer.

 

Dakbedekking vervangen & uw buren

Woont u in een aaneengesloten woning dan is het uiteraard belangrijk om aan uw buren te denken. Dit om 3 redenen:

 

  1. Samen een dakrenovatie laten uitvoeren: De kans is groot dat de daken van uw buren uit hetzelfde jaar komen als uw dak. Klop daarom bij uw buren aan met de vraag of zij ook openstaan voor een dakrenovatie. Mag een dakdekker de dakbedekking op een groter oppervlak vervangen, dan daalt vaak de prijs per m2 én betaalt u bepaalde kosten slechts eenmalig, zoals voorrijkosten en de kosten voor het huren van bijvoorbeeld een steiger. U bent dan met alle deelnemende buren voordeliger uit. Daarnaast verkleint u de kans op lekkage tussen de oude en nieuwe laag dakbedekking.
  2. Vrije keuze in dakbedekking: U bent vrij om voor een ander soort dakbedekking te kiezen dan uw buren. Dit hoeft u niet aan te geven bij de gemeente máár komen er klachten en vindt de gemeente het geen mooi gezicht dan heeft de gemeente het recht om achteraf op te treden. De gemeente is dan in de gelegenheid om vast te stellen dat er sprake is van strijd met redelijke eisen van welstand. Maak goede afspraken met uw buren en zorg dat de door u gekozen dakbedekking wel in het plaatje past.
  3. Licht uw buren in: Besluiten uw buren niet mee te doen met de dakrenovatie, licht ze dan wel goed in over uw dakrenovatie. De klus heeft tenslotte ook invloed op hun dak. Vraag naar wat zij belangrijk vinden om te weten over de dakrenovatie, zodat u straks geen boze buren heeft.

 

Soort dakbedekking kiezen

Mocht u uw huidige dakbedekking willen vervangen voor een ander materiaal, dan is dit het moment. Alle mogelijkheden liggen bij een dakrenovatie open. Onderstaand vindt u de verschillende soorten voor het hellende en platte dak. Meer informatie over de prijzen, levensduur en de voor- en nadelen vindt u op de dakbedekking pagina of door te klikken op de dakbedekking die u een interessante optie lijkt.

 

Besparen op de energierekening?

Laat uw dak direct isoleren

Veel mensen grijpen de kans aan om tijdens het vervangen van de dakbedekking ook direct het dak te laten isoleren. Dakisolatie kan over de dakbedekking geplaatst worden maar het effect is vele malen groter als de isolatie onder de dakbedekking zit. Een dakrenovatie biedt daar mooi de kans voor. Wist u dat er tot wel 30% aan warmte verloren gaat via het dak dat zich boven een woonruimte bevindt? Met dakisolatie gaat u dus veel besparen op uw energierekening. De gemiddelde investering en besparing ziet u onderstaand.

 

Voorbeelden